coronakompas

Date

Aan het begin van het jaar sprongen we nog gewoon op de fiets. We deden boodschappen of maakten een mooie tocht door de bossen rondom Zeist. Waar we ook heen gingen, of het voor ons plezier was of omdat het nodig was, we kenden onze bestemming. En al maakten we misschien hier en daar een omzwerving, we kwamen altijd aan. Totdat de lente kwam. De bollen staken hun koppen net als altijd boven de grond, het loof liep uit, maar wij? Wij zaten binnen. Een onbekend virus stak een spaak in het wiel. Niet langer reden we onbezorgd van hot naar haar, maar stonden we stil.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder. De lente werd zomer, de zomer herfst en terwijl het loof van de bomen valt en de bollen uitgebloeid zijn, komen we weer in beweging. We fietsen weer, maar wie bepaalt de richting? Zijn we nog steeds ons eigen kompas? Kunnen we nog dezelfde kant op of is onze koers verlegd? Sinds het begin van de coronacrisis voelt het alsof we opnieuw de weg moeten vinden.

In de snelheid van ons denken is het gemakkelijk aan te nemen dat een onverwacht ingrijpen van buitenaf negatief is. We zijn uit richting geraakt en lijken de regie kwijt. Klopt dat? Voor sommigen is het zonder meer waar, maar er is ook veel veerkracht. ‘Alleen samen kunnen we corona aan’, is vanaf begin maart de kompasnaald geweest. Hoe doen we dat? Hoe pakken we de regie weer op en bepalen we een nieuwe koers?

Coronakompas laat mensen zelf aan het woord over de verandering(en) die corona in hun eigen leven heeft veroorzaakt. Door deze verhalen te delen kunnen mensen elkaar inspireren, een hart onder de riem steken en herkenning vinden. We springen weer op de fiets!